Berichten

Even voorstellen: Boré Sanderman

Ik ben Boré, 21 jaar oud en sinds begin december begonnen als stagiair bij Faunus Nature Creations van NatuurInclusief. Ik studeer Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en ik zit nu in mijn 3e jaar. De afgelopen jaren heb ik vooral les gehad en kennis gemaakt met veel verschillende onderwerpen binnen de biologie, maar vanaf volgend jaar begint mijn specialisatie: ecologie natuurlijk! Dit jaar staat in teken van een onderzoeksstage en een buitenlandstage. Het is wel even flink wennen om 5 dagen in de week stage te lopen, maar gelukkig werd ik heel hartelijk ontvangen door het enthousiaste team van Faunus!

Samenwerken met mensen, enthousiasme delen over ecologie en het belang hiervan overbrengen naar anderen om mij heen vind ik erg leuk. Bij Faunus en NatuurInclusief kijk ik ernaar uit om te leren hoe het eraan toe gaat in een ecologisch adviesbureau. Naast sparren met collega’s over mijn opdracht, nemen mijn collega’s mij ook mee in hun werkzaamheden. Op deze manier leer ik over ecologische onderzoeken en veldwerk. Je komt nu in de praktijk er pas achter hoe breed het vakgebied is en je krijgt overal wat van mee.

“Al na 1,5 maand bij Faunus ben ik anders naar mijn omgeving gaan kijken. Door mee te draaien met het team word je aan het denken gezet en leer je waar je zelf een bijdrage kunt leveren voor het verbeteren en bevorderen van de lokale biodiversiteit”.

Faunus heeft een opdracht voor mij samengesteld die perfect past bij mij kwaliteiten en interesses. Ik ga het komende half jaar aan de slag met een onderzoek naar betere biodiversiteitsmaatregelen bij inrichting. Biodiversiteit neemt af, maar het is ook een hip begrip geworden wat mensen steeds vaker gebruiken om natuur te beschrijven. Door de toenemende aandacht worden steeds meer maatregelen getroffen voor biodiversiteit. Op zich is dit doel natuurlijk fantastisch, maar is de uitvoering hiervan niet altijd toereikend. Overal insectenhotels en vleermuiskasten plaatsen is natuurlijk goed voor een aantal generalistische soorten (zoals honingbijen en hommels), maar specialisten (zoals veel solitaire bijen en dagvlinders) kunnen hier niet van profiteren. Een beter uitgangspunt is dus niet meteen standaard maatregelen te treffen, maar eerst te kijken naar de potenties van een gebied en daar maatregelen voor treffen. Geen monotone maatregelen, maar maatregelen die écht bijdragen aan het verbeteren en het bevorderen van de potenties van een gebied voor biodiversiteit! We moeten biomonotonie voorkomen door overal maar de standaardmaatregelen te nemen voor standaard soorten en daarbij de uniekere soorten te vergeten, terwijl die vaak die extra steun hard kunnen gebruiken.

Wat ik hoop te bereiken na het behalen van mijn studie? Vroeger dacht ik dat ik na mijn studie vooral biologie leraar wilde worden maar nu denk ik dat ik meer voor de biodiversiteit wil gaan betekenen in combinatie en in samenwerking met andere sectoren. Zo lijkt het me heel interessant om voedselbossen te creëren in combinatie met ecologisch onderzoek uitvoeren en tegelijkertijd kansen creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook enthousiast geworden voor stage bij Faunus Nature Creations of NatuurInclusief? Neem contact met ons op of stuur een mail met jouw interesses naar info@natuurinclusief.nl.