Berichten

Het eerste Faunahuis van de Benelux!

Op zondag 22 oktober 2023 opende Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus in Brakel (provincie Oost-Vlaanderen) het allereerste Faunahuis van België en bij uitbreiding geheel Europa.

Het Faunahuis – een voormalige vakantiewoning nabij het natuurreservaat het Burreken – stond ruim 25 jaar leeg. Daardoor hadden er reeds heel wat dieren hun intrek genomen. Dat was de aanleiding om deze – met de hulp van een dertigtal vrijwilligers en de financiële ondersteuning van Leader, Nationale Loterij en ANB – tot een demonstratiewoning voor natuurinclusief bouwen, verbouwen en renoveren om te vormen.

Het huis toont alle methoden, materialen en voorzieningen die toepasbaar zijn om dieren in en rond een gebouw te behouden, aan te trekken of elders een nieuw onderkomen te geven. Het gaat daarbij zowel over de faunavoorzieningen als de (in)bouwtechnieken. Elke toepassing is zichtbaar en tastbaar en wordt ook audiovisueel en digitaal geïllustreerd. Zo kun je er bv. alle mogelijke typen en soorten inbouwstenen en nestkasten zien die op de Benelux-markt verkrijgbaar zijn.

Natuurinclusief bouwen vinden we erg belangrijk en daarom dragen we dit initiatief een warm hart toe. Wij van Faunus Nature Creations waren erg enthousiast toen Natuurpunt ons benaderde voor een samenwerking. Zo hangen er diverse vogelkasten van verschillende materialen maar worden ook onze inbouwkasten, zoals de Grote- en Kleine Tichelaar gedemonstreerd. Aan de voorgevel van het Faunahuis zijn ook verschillende voorzieningen verwerkt namelijk:

  • EPR-kast: een combinatie huismus- en vleermuiskast
  • Ariela: kraamkast voor vleermuizen
  • Rosita: zomerkast voor vleermuizen
  • Vera: vleermuiskast voor laatvlieger
  • Kiki: een combinatie gierzwaluw- en vleermuiskast

Behalve als demonstratiewoning dient het Faunahuis eveneens als kennisportaal, infopunt, opleidingscentrum en experimenteerruimte. Aansluitend wordt er ook een demonstratieroute aangelegd die in het voorjaar van 2024 klaar zal zijn. Langs deze (fiets)route worden tal van elementen uit het Faunahuis in een toepaste vorm voorgesteld. Zo is onze Paalkast Coco ook te vinden langs deze fietsroute.

Het Faunahuis is reeds te bezoeken op afspraak of op vaste openingsmomenten (Perreveld 5, Brakel). Meer informatie vind je terug op de website www.faunahuis.be.