
Faunastal ’s Gravenmoer
Onze grotere objecten voor vleermuizen zijn vaak bestemd als kraamverblijfplaats voor gewone dwergvleermuis. Daarvoor maken we meestal gebruik van metselwerk. Want metselwerk heeft een lange levensduur én kan goed warmte bufferen. Voor kraamverblijven is dit essentieel. Maar voor de faunastal in ’s Gravenmoer zat dit nét even anders.
Een houten object
In het geval van ’s Gravenmoer betrof het andere verblijfplaatsen. Namelijk zomer- en paarverblijfplaatsen voor zowel gewone dwergvleermuis als gewone grootoorvleermuis. Maar ook nestplekken voor steenuil en huismus. Omdat in dit geval het bufferen van warmte minder essentieel is, hebben we gekozen voor een volledig houten object.
Voor vleermuizen…
De gewone grootoorvleermuis is een soort die graag gebruik maakt van een grotere ruimte waarin vrij gehangen kan worden. Of waar ze vrij in rond kunnen vliegen (zie ook deze video van de Teesinktoren). In de faunastal is daarom een zolder van 4×4 meter aanwezig. Daar kunnen de vleermuizen hangen aan de dakbalken, of aan de ruwe platen die op verschillende plekken tegen het plafond zijn bevestigd.
Ook voor de gewone dwergvleermuis is er een ruim aanbod aan verblijfplaatsen. Zo kunnen ze gebruik maken van de meerlaagse gevelkast, óf via deze kast doorkruipen naar de zolder. Daarnaast is er tussen de ruwe platen en het plafond een ruimte gehouden. Dit zodat gewone dwergvleermuizen gebruik kunnen maken van de smalle spleet. Verder zijn er nog verticale panelen opgehangen in de zolder, waaraan én waartussen de vleermuizen kunnen hangen en wegkruipen.
… én steenuil, huismus en boerenzwaluw
Voor de steenuil is aan de tegenovergestelde gevel een kast ingebouwd. Zo kan de steenuil niet in dezelfde ruimte komen als de vleermuizen. Aan de buitenzijde van de kast is een plankje aanwezig vanaf waar de steenuil kan posten, op zoek naar prooidieren. Voor de huismussen zijn rondom in de randbalk meerdere nestgelegenheden aangebracht.
Er was nog een extra verzoek voor deze faunastal: of we ook nog iets voor boerenzwaluwen konden doen. In eerste instantie zou het object een schuur met drie wanden en een zolder worden. Maar omdat de boerenzwaluw van iets meer geborgenheid houdt, hebben we ervoor gekozen een deur met een klein nepraampje toe te voegen. En binnen in de schuur zijn verscheidene kunstnesten voor boerenzwaluw opgehangen. Maar de verwachting is dat de boerenzwaluw zelf nesten gaat bouwen met de modder uit het slagenlandschap, waar ’s Gravenmoer om bekend staat.
Al met al is het een zeer natuurinclusieve faunastal geworden, waar meerdere soorten gebruik van kunnen maken. En dat zónder elkaar hierbij in de weg te zitten!
Bekijk ook onderstaande dronebeelden van de faunastal in ’s Gravenmoer en de omgeving waarin deze staat:
Dronebeelden zijn gemaakt door Hilde Bouter van Bogor Projectontwikkeling.