
Vleermuiskasten vaak oververhit in ons koude kikkerlandje
Nederland kunnen we allang niet meer bestempelen als koud kikkerlandje. Zomers worden steeds warmer en dan is het belangrijk om oververhitting te voorkomen. Dat geldt ook voor vleermuizen. Helaas blijkt dat bij donkere vleermuiskasten een moeilijke opgave. Het veel gegeven advies om vooral zwarte vleermuiskasten te gebruiken en deze te plaatsen op het zuiden, moet hoognodig herzien worden. Want vleermuiskasten raken helaas vaak oververhit.
Onderzoek vleermuiskasten
Uit recent onderzoek blijkt dat vleermuiskasten in Nederland vaak oververhit raken, vooral tijdens de steeds warmer wordende zomers. Traditioneel wordt geadviseerd om zwarte vleermuiskasten op het zuiden te plaatsen, zodat ze voldoende warmte absorberen. Echter, leidt dit advies steeds vaker tot temperaturen boven de 40 graden Celsius binnenin de kasten, wat schadelijk is voor vleermuizen.
Het onderzoek, uitgevoerd door NatuurInclusief, Faunus Nature Creations en Van Hall Larenstein, vergeleek zwarte en beige vleermuiskasten van verschillende materialen. De resultaten toonden aan dat beige kasten 70,6% minder oververhittingsmomenten hadden dan zwarte kasten. Bovendien raakten zwarte kasten van multiplex en douglashout al oververhit bij een buitentemperatuur vanaf 20,5 graden Celsius, terwijl dit bij zwarte houtbetonnen kasten gebeurde vanaf 27,5 graden Celsius. Opvallend was dat oververhitting al kon optreden na slechts vier uur blootstelling aan de zon.
Oververhitting dwingt vleermuizen om de kast te verlaten op zoek naar koelere plekken, waardoor ze kwetsbaar worden voor predatoren zoals katten en vogels. Soms sterven ze zelfs door de hitte binnenin de kast. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om lichtgekleurde vleermuiskasten te gebruiken op zonnige locaties en donkere kasten uitsluitend te plaatsen op schaduwrijke plekken, zoals in bossen of onder ruime dakranden. Hierdoor wordt het risico op oververhitting verminderd en wordt een veiliger onderkomen voor vleermuizen gegarandeerd.
Lees meer via Nature Today 29.11.2020.
Kun je wel wat hulp gebruiken?
We helpen je graag met advies over welke vleermuiskast geschikt is voor jouw omgeving. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.