Berichten

Vroege Vogels bij Teesinktoren in Enschede

De vleermuistoren in het Teesinkbos staat aan de rand van een bosvijver, op 400 meter van de plek waar een oude boerderij moest plaatsmaken voor de N18. De toren is 3 bij 3 meter en is 7 meter hoog. De constructie is gebaseerd op gebouwen waar vleermuizen doorgaans zitten: oude huizen, schuren en spouwmuren. De toren is multifunctioneel: hij kan dienen als winterverblijf, zomerverblijf, paarverblijf en kraamverblijf.

Het onderste deel van de toren is van steen en is opgebouwd als een ‘matroesjka’-poppetje. De ruimte tussen de muren is een perfecte plek voor de dwergvleermuis, een soort die graag ergens tussen kruipt. De vleermuizen kunnen door de verschillende lagen naar de middelste holte klimmen. De binnenste ruimte is hol en staat in contact met het grondwater. Dit zorgt ervoor dat de vochtigheid en temperatuur in de ruimte stabiel blijven.

Het bovenste deel van de toren heeft houten “schubben”, taps toelopende openingen die als verblijfplaats kunnen dienen voor vleermuizen van verschillende grootte. De binnenkant van de houten toren is hol en lijkt zo op een kerktoren. Er in zijn balken gemaakt voor soorten die vrij willen hangen, zoals de grootoorvleermuis. In de open ruimte kunnen de vleermuizen rondvliegen. Bovenop de toren liggen oude dakpannen die krom en scheef zijn; daaronder kunnen de vleermuizen wegkruipen.

Video: Vroege Vogels 2017