heading

Portfolios

ecologisch landschapsontwerp bedrijventerrein

Ecologisch landschapsontwerp bedrijventerrein

Op bedrijventerreinen liggen veel kansen voor biodiversiteit. Zo zijn wij voor een bedrijventerrein in Gelderland bezig geweest met een ecologisch landschapsontwerp. Voorafgaand aan het ontwerp hebben we eerst een Kansenanalyse Biodiversiteit (KaB) uitgevoerd. Want alle ontwerpen van Faunus Nature Creations zijn gericht op het creëren van een meerwaarde voor biodiversiteit. En de KaB is daarbij een ideaal instrument wat we hiervoor gebruiken en erg waardevol is bij landschappelijke ontwerpen. In de KaB staan namelijk handreikingen voor de inrichting voor bepaalde diersoorten.

Deelgebieden

Ten eerste is voor het ecologische landschapsontwerp het bedrijventerrein opgedeeld in een aantal deelgebieden. Zo heeft elk deelgebied een ander doel en ondersteunt hiermee specifieke biodiversiteit. Elk deelgebied heeft specifieke kenmerkende landschapselementen en is ingericht voor aangewezen doelsoorten.

Geschikt voor diverse doelsoorten

Eén van de deelgebieden betreft een kruidenrijk hooiland met zachte overgangen van bomen naar gras met een mantelzoom. Dit deelgebied is ingericht voor diverse doelsoorten. Ten eerste zijn er houtstructuren/geleiding op diverse plekken aangebracht. Ten tweede worden er aan de rand interessante microklimaten gecreëerd. Ook is het interessant overwinteringsgebied en heeft het broeihopen. Tot slot heeft dit deelgebied aangebrachte glooiingen en wordt het deels verschraald.

Hergebruik van materialen

Bovendien hergebruiken we materialen van de gekapte bomen. Een ECOlumn staat prominent in het landschap en biedt verblijfplaatsen voor vleermuizen, diverse zangvogels en ooievaar. Ook is er een poel voor amfibieën zoals de kamsalamander. Verder zijn in het hooiland waardplanten geplant voor specifieke vlindersoorten. Tot slot behouden we het riet, maar met behulp van aangepast ecologisch beheer brengen we meer variatie aan.

Behouden en versterken van beplanting

In dit deelgebied spelen we vooral in op het behouden en versterken van de huidige beplanting. Zo hebben we hier en daar groen weggehaald en/of toegevoegd met als doel variatie creëren. Ook creëerden we een bijensnelweg met een kruidenrijke berm die door het hele plangebied loopt. En ook hier plantten we waardplanten en brachten we structuren aan aan de voet van het groen. Tot slot wordt om dit landschap in stand te houden ecologisch bermbeheer toegepast.

Mantelzoomprincipe

Dit deelgebied is een interessante locatie voor amfibieën, reptielen, insecten en grondgebonden zoogdieren. Een dynamisch landschap met zichtbare ingrepen, volop variatie en interessant voor biodiversiteit. Gecultiveerd groen met natuurlijk karakter met zichtbare maatregelen. Grondheuvels met boomvormer, struweel en kruiden. En overal wordt het mantelzoomprincipe toegepast. Aan de voet van grondheuvel zijn stenen (hopen/schanskorven) voor structuur en overwintering van de doelsoorten.

Ideaal wandelgebied

Niet alleen is het gebied ideaal voor allerlei diersoorten. Ook wandelaars halen hier hun hart op. Er is een grillige natuurlijke oever in plaats van een rechte. Dankzij de vele verschillende microklimaten is het een interessant wandelgebied. Want het wandelpad (puinpad) loopt langs heuvels van gerecyclede materialen. Ook de bomen langs het bedrijventerrein (2e grootte bomen 8- 15 m. hoog) en knotbomen langs de weg hebben een specifieke functie: ze dienen als afscherming. En tot slot bestaat een deel van dit deelgebied langs de aanrijroute uit een kruidenrijk glooiend grasland met calamitaschalen voor rugstreeppad.

Natuurzone en stiltegebied

Als laatste is er een natuurzone. Deze natuurzone heeft een interessante zuidhelling met een variatie aan open- en dichte plekken. Ook is er volop struweel en ruimte voor kruiden. Er wordt gefaseerd beheer toegepast op plekken om de pionierfase van de vegetatie te stimuleren. Daarnaast brachten we structuren aan in de vorm van takkenhopen en -rillen, dwars door en langs het water als kleine kamers met verschillende microklimaten. Verder ligt er een bunker voor vleermuizen. Dit gebied is een stiltegebied waar natuur centraal staat en geen wandelaars komen. Langs de waterkant realiseerden we verder een plasdras-situatie met structuren voor o.a. otters. En tot slot legden we twee poelen aan voor diverse amfibieën en reptielen.

Heeft u interesse in een ecologisch landschapsontwerp? Neem dan contact met ons op, we denken graag met u mee.

 

 

Portfolio details